Followers

Tuesday, July 5, 2011

hidup jangan susah kan orang..

errr..bapak besar doe aku..haha

haa..baru lepas dengar-dengar dopah dengan mak soseh-soseh..seronok nih dengar orang tue sembang-sembang..pengajaran yang di peroleh dari curi-curi dengar tuh jangan lah susah kan hidup orang laen walaupon sesusah mane ujian yang kau hadapi..

ececece..ermm..betol jugak cakap mak dengan dopah tuh..walaupon sesusah mane pon dugaan ke cabaran yang kite temui jangan la nak letak kan beban dekat orang laen pulak..err..asal ayat spm nih?? usahe lah dulu sampai setengah mati..bile dah perlu sangat nak mintak tolong orang laen baru la kite mintak..

jangan nak bagi orang laen terbeban dengan masalah kite sedangkan orang laen pon banyak juge masalah..tapi ta salah kan kongsi..jadi mulai hari nih kene pegang kate-kate dopah dengan mak..selagi bole buat sendiri kerje tuh buat lah..jangan sesekali susahkan hidup orang laen..nanti dibenci oo..haha..oke bubye :)

40 comments:

Fathiah Hamim said...

PENGANJARAN eh? :P

diana said...

paling tak suka orang nyusahkan akak sampai melibatkan orang yang akak sayang..
contoh gini la..

"orang tu suruh akak hantar dia kat mana2 padahal akak tak reti drive..jadi terpaksa la suami yang hantar.."

mcm tu akak tak suka..

akmaL said...

betul tu..jangan susahkan org..usaha sendiri mau kuat..tak boleh bergantung dengan orang lain sangat! XD

Cik Tetra said...

betol2..jgn susahkan org kalau benda tu kite boleh buat sendiri,,kalau da terdesak sgt..tu lain cerita r kan.. :D

psst: kt dlm gmbr tu x gemok pon,,kenapa slalu ckp awk tu gemuk n besar,,x faham laa..hahahaha

niena shopping2u said...

yup... betul, jgn ssahkan org,, pling tpi kekadang masalah yg sgt berat kte kena luahkan pda seseorg..

Bella Bell said...

betul tu.. selagi boleh buat kerja sendiri, buat la sendiri.. berdikari :)




^^

syrupmasin said...

Fathiah Hamim : hahaha..errr :D

akak diana : err..mesti penah jadi dekat akak nih kan??

akmal : haa..tao ta pe :)

waeda : betol2..dah terdesak baru la kot..huhu..err..sebab berat terlalu tinggi la waeda..haha..gemok lah tuh kan :D

akak niena : ermm..betol2..mane tao org dgn rele hai nk tolong ke kan :)

bella bell : yeahh..berdikari beli kari :)

ABU said...

ya la tu..baikla..haha

qudwa said...

bak kate dopah ngan mak...(^__^)

shafmechy said...

btoi..aku geram jugak jenis mcm tu...bleh buat sendiri tp mengada nk susahkan orang...huh

Awan said...

tumpang lalu....

Cik Tetra said...

ala..x semstinya kalau berat badan tu tinggi dy gemok,,ade org lain,,kurus kering,,tp berat mak aihhh,,,,hehe.. :D

syrupmasin said...

abu ; haha..ye lah tuh :D

qudwa : haha..betol2..bak kate dopah dgn mak..haha

shafiq : haha..geram betol lah :D

awan : haha..ohh :D

waeda : err..ade eh mcm tuh?? :D

echaRierie said...

ok, setuju sgt perenggan akhir..hihi
^^v

Freaky said...

yerp nasihat yang betol tu. masalah sendiri jangan duk lempar kat orang lain pulak :D

Syuxer said...

bila hidup dengan usaha kita sendiri..baru ada umphhh dalam hidup kita..

mintak tolong tuh agak2la..tengok ore lain gak punye..kita punye akal harus aplikasikan supaya ada jalan nak selesaikannya..

kalau men jahanam masalah ngan along,itu memang susahkan diri,keluarga dan orang-orang sekeliling..

kalau dah buntu,baru minta tolong ngan oranglain..

p/s:awek2 x marah ke ko post muka gaya aneh dorang hahahah

Scya Lollita said...

kadang2 ak x suka sgt org susahkan , tp kdg2 kena fikir .
kalau aku x cuba tlg , tkut stu hari nt xde org nak tlg mse ak susah T.T

muhamad hanif said...

Betul tuu..


Err, cik sirap *PENGANJARAN* tu ayat espiem ke ?

Cik Tetra said...

ade la..kawan kite ramai yg camtu..so take it easy.. x gemok pon awk tu.. :D

biawak goreng said...

setuju sangat2...apabila org tua da brsuara... ambil la pengajaran...hehe jgn menyampuk plak... (nak tuju lagu boleh?) hah...tu kene penampor t...

cucu umie said...

bg ayie usaha tangga kejayaan..selagi kita mampu ushakan sesuatu itu sendiri, pasti akan rase kenikmtn berbnding dengan bantuan orng.. mcm bt assigment..hahah

fa said...

setuju sgt2.. kadang2 manusia ni bila da terlampau pentingkn diri sendiri.. semua org dia nk susahkn.. dia pula relax je.. fuhh.. sabar je la an.. ngee.. :)

Fee Hafeezah ketuk keyboard said...

gemoookkk, haha.. tahu takpe doe, tp kengkdg org tuh pn tak berniat kan nk susahkan org lain..dia pun terdesak jgk kot..

hari ni hari dia, esok hari kita pulak kan..cewahh! sape tahu..Tp agk bengang bile kita dh tlg org tuh, then bila kita mintak tlg balik dia taknak tlg..

agk kureng ajar disitu..tuihh..haha emo pulak aku weyh..ah sudah komen aku mcm nak wat entry pulak:P

aimie amalina said...

heee..x dela spm sgt..skema2..kikiki...betol! belaja brdiri di kaki sendiri tedaye yg bole kan =.<

Nasriq said...

yup... memula susahkan diri sendiri dulu, dah tak boleh nak handle sangat baru susahkan orang lain...

delarocha said...

usaha sehabis daya untuk selesaikan masalah sendiri. pengalaman itu mematangkan.

syrupmasin said...

echa : haha..sep sikit :D

Freaky : haha..nnt org lempar balek dekat kite :D

anip : haha..typo lahh :D

Cik Tetra : errr..ta gemok..haha..thanx :D

biawak goreng ; haha..nk tuju lagu ape?? :D

ayie ; ya betol2..lg puas dgn usahe sendiri :D

fa : haha..ermm..betol2 :D

Fee Hafeezah : ermm..tu la..err..ta pe lah..kau kan cekgu :D

aimie amalina : haha..belajar berdiri dgn kaki sendiri..yeahh :D

nasriq : nk susah kan org pon kene berpade2 :)

delarocha : haah..pengalaman sgt mematang kan :D

aqmalazmi said...

Akak ke tu??kim slm die..ckap kat akak mal minta maaf tak update blog lama.. HAHAHAH .. aku bz doee sorry

apik pehe said...

betol tu..dengar cakap dopah..haishhh

niena shopping2u said...

hehehe tu la katak yg best. klo xpnah gi lgi, baik pgi skang
http://www.my-shopping2u.com/2011/07/inilah-princess-katak.html
katak yg best

cik pha said...

hidup kena pandai berdiri di tapak kaki sendiri..kalu asyik menyusahkan orang laen..sampai bila2 pun kita tak taw keupayaaan kita sendiri heeee

puteri ain said...

yeahh . betul2 .slagi ada kudrat . mari kita berusaha.

nurfatiha blacky said...

slagi boleh buat sdiri, buat je. jgn susahkan orh . hee

alif haris said...

jgn jadi orag yg susah lg menyusahkan .. memang akan susah la hidup dia nnt .. huhu

pamie said...

baek lah..sebagai insan yang cemerlang, tak boleh susahkan orang lain kalau diri sendiri masih mampu nak buat.. ;D

khairul akmal azman said...

btl!
kalaw diri kite susah.try ubah jd senang..gua bru le o9 n free..meh jenguk..

http://khairulakmalazman.blogspot.com/2011/07/single-and-taken-mane-best.html

syrupmasin said...

mal : junior aku lahh :D

apik : haha..dgr2 :D

kak niena : haha..baek kak :D

cik pha : ermm..betol2..usahe tangge kejayaan :)

puteri ain : mari2 jom :D

nurfatiha blacky : betol2..susah sendiri suda :)

alif haris : hahaha..betol tuh :D

pami : ecece..ye lah bang besar :D

kay : jap2 :D

Fee Hafeezah ketuk keyboard said...

noxxx..cekgu lah sangat kan..haha..mencik kot :P

YOUsoF said...

Aku pegang kata "biar orang susahkan kita, jangan kita susahkan orang"...

tapi jangan amalkan curi dengar dengan orang luar Sin, kurang manis kalau anak dara tau.. ;D

adib syazwan said...

usaha tangga kejayaan...hohoho~