Followers

Monday, July 11, 2011

darah tinggi weh :)

 nih lecturer tersayang :)


melawat bapak sedare yang baru kuar ospital sebab sakit jantung..macam-macam cerite dengar..adoii..risau pulak..pakcik aku cerite orang yang ta hisap rokok pon bole dapat macam-macam penyakit..umur 50 pon dah meninggal..


tapi ade jugak kan yang lagi mude meninggal sebab penyakit bukan-bukan nih..aku pon risau penyakit darah tinggi, kencing manis, jantung ta kenal umur dah sekarang..darah aku penah naek sampai 153 dengan 99..doktor cakap kalu normal 120 dgn 88..err..


jadi aku nk tarik balek kate-kate aku pasal makan selagi tengah ta ade penyakit..haha..betol jugak ta bole lah bile dah ade penyakit baru terhegeh-hegeh nak jage makan..teringat balek doktor uitm ari tuh cakap..


ecece..jangan darah tinggi macam aku..nanti sumpah kau kene maki dengan doktor..tambah-tambah kau pegi unit kesihatan uitm..haha


ceramah macam air sungai yg mengalir deras kau kene dengar nanti..baek jage makan dari mude..haha..oke bubye :)

42 comments:

muhamad hanif said...

ececececehhh..


mana bole tarik! takdatakda..

Syuxer said...

aku pun dah mula jaga makan..kurangkan makanan berminyak..:)..

tapi hampeh bila lapar je..rembat je makanan pe yang ada T_T

Miz Novexx said...

baiklah doktor!! (^_^)V

Scya Lollita said...

haa tu lah kau . makan je ingat . penyakit tak ingat . nsib baik dah tringat sblum terlmbat

cik aisha said...

darah tinggi....faktor pemakanan ye gak...tensen pun darah mau naik pe...hoho.skng mcm2 pnyakit la.jga pn kdg2 kna, xjga lg la.

Niena Pengembara Ilahi said...

jga pemakanan.. biasanya kalau mak akak kan, dia makan bnda yg masik mst dia akan coveer blk ngan ubat lain, bukan ubat hospital tpi cam ubat kampung, akar kayu.. daun2 ubat

cha zainol said...

jom semua jaga kesihatan :)

Jer ... said...

kalau tak isap rokok pun dapat , baik isap kan kan :D

YOUsoF said...

Hahha terima kasih di atas nasihat awak tu.. ;)

akmaL said...

tingginya tekanan darah ko wey

adwafarahin said...

masa muda la kene jaga makan yep

mmg jaga makan time tido mane bole mkn :P

ArulchelseA said...

kurangkn masin dalam senyman..tambahkn masin dlam hidung..kah kah kah kah

cucu umie said...

bgus tol doktor nie nasihatkan..yg pntgkan bg ayie adlh pemakanan yg bersih lh and mengikut piramis makanan..

tpykan kalo dh selera nak bt mcm maner kan?? hahaha

aimie amalina said...

heee..makan beringat =)

adib syazwan said...

penyakit ada di mana-mana, hehehehe

syrupmasin said...

anip : haha..bole lah doe :D

Syuxer : haha..tao ta pe..sep sikit :D

Miz Novexx : haha..bagus pesakit ini :D

Scya Lollita : ermm tu la..sedeh nih :D

cik aisha : betol2..mcm2 penyakit ade..kene jge makan :D

kak niena : oh mcm tuh eh..akar kayu?? adoii

cha zainol : jomm :D

Jer : errr..jgnn :D

YOUsoF : perghh..ngnjing :D

akmaL : tinggi ta tinggi jugak la weh :D

adwa : haha..kalu tgh tido pon makan jugak ta tao lah :D

ArulchelseA : haha..masin dlm hidung :D

ayie : haha..betol..selere kene tinggi :D

aimie : baekk :D

adib : ermm..betol..dimana saje :)

Anif Abdullah @Mr AA said...

beringat sebelum kena org tua kata laa,bukan aku kata..HEHE

Marcella said...

makan kena beringat.tapi bila da tua otomatik memang tak berapa ada selera..=)

Fathiah Hamim said...

darah tinggi? hebat nya kau. :P

diana said...

akak tak de darah tinggi..
kalau kurang darah tu pernah la..
macam darah tinggi jugak ..
pening2..nak pitam..

apik pehe said...

hahahha..baru nak tarik balik..hahah..
wehhh..aku nk ajak pi makan double cheese burger kat mcd ni..jom laaa

syrupmasin said...

Mr AA : ecece..perasan mude nih :D

Marcella : haha..betol2..dah tue ta lalu nk makan :D

Fathiah Hamim : haha..mcm org tue kan :D

akak diana : kurang darah macam tuh eh..darah tinggi pening kepale ya amat :D

apik : haha..adoii..kau kantoi kan aku..baru lepas mkn mc chiken sebenarnye :P

Cha sahaja said...

my mom baru je kua spital sbb darah tinggi..;((

Muhd Aizie said...

Mnecegah lebih baik dari mengubati ;)

Cik Tetra said...

takutnya kalau tau ade penyakit...minatak2 dijauhkan...

darah tinggi?? bahaye jgk tu.. :D

Niena Pengembara Ilahi said...

yer la akar kayu.. bukan akar rambutan tau.. hehe

Niena Pengembara Ilahi said...

bukan akar rambutan tau...
daun akar kayu..org tua2 msti tau

aqmalazmi said...

weyyy aku pon kene marah tau dengan doktor time nak masok poli hari tu,,
risau aku dibuat nye..
bongok betul!!!

pamie said...

ecece..pe komen yang paling sesuai untuk entri ko ni ek?

selamat jage pemakanan..??

:D

Fee Hafeezah ketuk keyboard said...

pls stop, jgn minum syrupmasin lagi hokey :D

ABU said...

bahaya dowh..tula jgn merokok..once dah sakit banyak penyakit lain akan timbul huhu

saiazuan said...

tgh muda ni jga la makanan huhu

atwr #4 on release
http://eleventx.blogspot.com/2011/07/atwr-comic-4-budak-budak.html

alif haris said...

exercise r salu bro^^

insyaAllah makin sehat :)

AYuNG said...

penyakit dtg x kira tua muda...
hati2 dgn pemakanan dan amalkan gaya hidup sehat..

hihi..

pesanan ini di bawakan khas oleh ayung di http://ayungmerapu.blogspot.com

schaze zainn said...

yang penting kena jaga pemakanan

makanan zaman skrg ni laen.

org dulu2 makan ape saje pon tak de penyakit

tp zaman skrg ni, pantang silap sikit mulalah macam2 penyakit datang

puteri ain said...

terima kasih doktor . saya akan ikot nasihat doktor . hehehe

echaRierie said...

hehe..syrup..tarik selagi mampu..

btw, baru sdr ke ? haha..
ok2..jaga pemakanan ea..hihi

syrupmasin said...

Cha sahaja : err..smpai masuk ospital?? adoii..

Muhd Aizie : ermm betol2..kene cegah nih :D

Cik Tetra : bahaye kan..sekarang dah oke kot :)

kak niena : haha..ye la akar kayu..taoo..haha :D

mal : haha..asal?? kau darah tinggi jugak ke?? :D

pamie : cisss..selamat jge pemakanan?? haha :D

Fee : haha..nasik kandar nih penyebab doe :D

ABU : aku ta merokok weh..haha :D

zuan : haha..baekkk :D

alif haris : haha..baru start ari nih :D

AYuNG : baek ayungg :D

schaze zainn : sekarang macam2 dah letak dlm makanan tuh mmg senang dpt penyakit :)

puteri ain : haha..bagus pesakit nih :D

echa : baekkkk :D

Addin said...

hahah tu la , dah kena marah baru nak sedar la ;p

aqmalazmi said...

hah ahh,,doktor dok bising baru 19 dah hyper tension!mcm3 iplikasi kene kalau hype tension muda3...ahh tension aku! HAHHA

Wanie said...

err, tinggi nye blood pressure..
mmg ade darah tinggi ke time tu je tinggi?hehe

YOUsoF said...

ko patut cakap "sama² awak"... ;D