Followers

Saturday, December 18, 2010

ohh kenduri itu penat.. :)

bile makcik-makcik jumpe..sedeh peluk2..aku tergelak-gelak tengok :)

ohh bebel2 nih dah malam..ari nih lambat bebel sebab ikot mak balek kampung..fuyooo ikot mak balek kampung tuh..dah lame ta menjenguk ke teluk intan menare condong..tetibe aku baek follow mak g kenduri sedarenye kawen-kawen..

macam biase bile dah jumpe sedare mare tuh..memang meriah lahh..ta ingat dunie sembang nye..sampai aku dah terhenguk2 kepale tahan ngantuk..seronok dengar orang tue sembang nih..macam2 tembelang mak aku pecah..cerite dari kecik sampai besar..dan ari nih mak tunjuk dekat aku orang yang ajar dy bace quraan dulu..gile ahh asal makcik nih ta tue ea..nmpak macam lebih kurang sebaye dengan mak je..

kenduri nih memang bagus..walaupon aku nih selalu malas nak ikot mak balek kampung dan kenduri..tapi aku tao dengan keduri lah kau dapat kenal sedare jauh dan sedare yang ta penah2 kau jumpe dalam hidaup kau..dapat tukar2 nomor phone lagi..haha..

adat melayu nih memang patot diteruskan..aku nih bile lah nak jadi budak baek nih..kene selalu ikot mak pergi kenduri..baru la kau dapat teruskan perhubungan sesame sedare mare kau..oke cukop bebel..jadi ikot lah mak pergi kenduri dapat makan nasik minyak..bubye :)





13 comments:

Miss Yaty said...

ni bukan makian ye ;)

kena rajin2lah melawat sedare mare ye..hihi ;p

syrupmasin said...

yaty : haha..2 la pasal kene rajin lawat sedare mare lepas nih :)

iKhRam said...

kenduri kendara??
wow! itulah acara yang menjadi kegemaran saya walaupun sekadar kenduri doa selamat berlaukkan gulai rebung atau pucuk ubi gulai ikan semilang..

hahaha..
bukan juadah jadi tumpuan..
tp silaturrahim yang jadi tuntutan..
pada ketika ini byk harapan saya untuk menemui setiap orang yang ingin saya jumpa.. masa inilah peluangnya.. mungkin dari kecil bermulut ramah, jadi bila sudah besar.. keramahan ini menjadikan saya rindu pada semua orang terutama pada orang dewasa dulu yang kini sudah meningkat usia..
dan tanpa sedar saya juga sudah dewasa..

kalau dulu berjumpa.. semuanya bertnyakan "periksa no brape?" tapi sekarang dan lain soalannya.. "bila nak kawen ni?"

hahaha.. apapun adat ke rumah kenduri perlu dipraktikkan sejak usia muda lagi.. supaya menjadi insan yang bijak bergaul dgn masyarakat dan tidak pula dikatakan kera sumbang

teruskan tabiat mengikut ibu bapa ke rumah kenduri sambil belajar bergotong royong menjayakan majlis.. jika malu untuk memulakan perbualan.. memadai sekadar menjawab pertnyaan orang lebih berusia.. asalkan beradab sopan dan masuk dlam kumpulan itu..

bgus kawan.. kamu sudah semakin matang.. !!

yang benar,
ikhram

http://bilaorangnogoriceloteh.blogspot.com

syrupmasin said...

iKhRam : 2 la..kekadang segan nak sembg dgn org2 tue nih..yg mampu jawap je la ape yg dyorg tnye..haha..matang sikit la :)

ZWAN SABRI said...

Nanti share2 ye nofon yang hang tukar2 tadi... HEHE..

Afzainizam said...

★°°•.★°°•.★°°•.★°°•.★
buat pembaca blog kami
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
★°°•.★°°•.★°°•.★°°•.★
Salam kunjungan salam ziarah…. Thanks kerana berkongsi story pada kami. Salam sebuah persahabatan salam satu perkenalan dari blog kami... Moga kami mendapat maklum balas dan respont yang baik dari blog anda...

wooooo ade bagus nyerrr joint kenduri kendara... yang jauh didekat yang dekat di rapatkan.... yang tak kenal dikenalkan....

kan bagus tuuuu

syrupmasin said...

ZWAN SABRI : nomor phone pakcik2 makcik je lah :P

Afzainizam : ye baguss..dapat rapatkan silaturahim ;)

pikapie said...

rajin2 la pi kenduri yerr.nanti sendiri buat kenduri, ada la org datang.hehheee

syrupmasin said...

pikapie : aah..betol jugak..nnt buat kenduri ta de sape pon nk dtg..adoii

nulhazwany abdul malik said...

kenduri kat kampung memang terbaik. hehe lagi2 kalo yang wat gotong royong. kecoh.

p kalo ada makcik yang kuat latah lagi tak tahan tengok. hehe cian kat dia

sweet je gambar yang atas tu

miss miserable said...

mmg la best bile jumpe sedare mare..tp bg ak,leceh sikit..cz dyorg suke tnye bile ak dh de pkwe ker..bile nk kawen la..segan ak nk jwb..huh

syrupmasin said...

nulhazwany abdul malik ; seronok tengok orang tue sembang :)

fafa : semlm aku ta kene soalan tuh..dyorg tnye dah keje ke blom..haha

miss miserable said...

bdn ko jer dh mcm bapak org kn..pasti la dyorg tnye dh keje jer blom..hahaha..