Followers

Tuesday, June 28, 2011

sume dah nak kawen..

kawen-kawen

aku cukop benci kalu tengah tido mimpi hantu sane..mimpi mak lampir sini..kacau betol nak tido..baru cadang nak bangun tgh hari sikit..baru nampak macam rajen sikit..mimpi ohh mimpi asal kacau tido nih..

tadi dekat fb tetibe aku terpandang status kawan aku pasal dy macam sedeh bile sume member-member dy dah naek pemain..fuyoo kau dah risau ye..umur baru 21 tahun..lek ahh belom 45 tahun lagi nak risau pasal kawen..tapi kire logik la dy risau..sebab dy perempuan kan..

bagi aku lek lah dulu nak risau pasal kawen..selagi rumah ta de dari hasil gaji sendiri..harte ta minimbun..kawen tolak tepi..biar mak pegi haji dengan gaji aku..duet mak dengan abah laen cerite la kan..nak merase berbakti dekat mak bapak dulu baru lah bole berbakti dengan jayenye dekat anak orang kan..

ecece..ta lah..nih dari pandangan aku lah..kalu perempuan ta pe lah risau bile tengok kawan-kawan ramai yang dah bernikah di masjid..kalu lelaki awal-awal dalam 21 tahun nih dah risau ta kawen..memang nak kene cepuk lah kan..

ehh nih aku rase lah..suke hati korang lah nak risau jugak kan kalu ramai kawan dah nak kawen..jangan marah aku pulak..oke bubye :)

47 comments:

Awan said...

ssh nak kawen sbb ko pun ske kat awek aku...si lisa tuuu...mne 1 nak pilih persahabatan or percintaan? wakakaka

Syuxer said...

emm aku setuju sama ko bro..berbakti sama ibu bapa kita dulu..

aku ntah bila nak kawen heheh..coz hepi je single2 neh...lagipun aku x bawa lagi mak ayah aku pi mekah neh..so better kmpul duit dulu..

memamg patut ar girl risau kalau x kawen 2 bila umur dah 21 tpi rasanya ok lagi.yang risaunya bila dah umur 30 tapi x kwen2 lagi..

sukasuki said...

ohhh so sweet..btol2..biar ada harta dlu..ni skrg ramai da kawin muda2...

rara pinkmafia said...

alahai.baru 21 dh nk risau buat apa.lex luuuuuu cr duet banyak2 lu.

ckp kat budak tu sabarrrr.hehe

schaze zainn said...

semua kawan schaze dah kawen =,="
siap

ni ada juga yang nak bertunang.adoi.

nak kawen bukannya guna sikit-sikit duit tau.hukuhuk

nak tunggu duit jatuh dari langit pun ntah bile. =,="

echaRierie said...

wah kwn awk sgt hebat..baru umo 21 dh risau tak kawen..echa yg dh 24 ni msh tak pkr lg.. =.="

hehe..setuju2..dulu echa keja part time then dpt gaji bg duit kat mak, fuiyooo happy owh prsn time tue..walau tak bg byk pn tp dpt rs kebahagiaan tue.. :D

cik panadol said...

ade jodoh kawen la nnt sirup...ko muda lg...kumpul duit bnyk2 dl...

syrupmasin said...

awan : ahhh kau sebok!! :D

Syuxer : betol..penting oo kumpul duet..bahagie kan mak ayah dulu :)

sukasuki : ermm..kawen mude..mungkin mampu..elok jugak elak maksiat :)

rara : haha..betol..mude remaje lagi kan :D

schaze zainn : haha..ade jodoh ta kemane :)

echaRierie : haha..teringin jugak nk bg duet dekat mak kan :D

cik pandaol : haha..baek cik panadol :)

cik aisha said...

laki xpe kawen lambat pon.pompuan pn xpe kawen lmbt skang(mcm konpiden je)..mmg kepoh law laki umo 21 da kecoh nk kawen.tp if da jodoh awal,kawen je....huhuuu.

najihah sahami said...

haha...pempuan umor 18 pun dah berduyun yang kawen. aih...bikin jeles. hehe..

betul la tu. berbakti dulu habis2 kat org tua. lelaki nanti kalau dh ada anak bini susah pulak. kann..bnyk tanggungan. macam2 nak kena pikir.

mia said...

nice entry dude..

girl risau pasal nikah kawen awal takpe..but not 4 me..

guys pulak, make sure da stabil dulu lagi seswai nak pk nikah kawen kot..

just my opinion..hehee

khairul akmal azman said...

pelan2 kayuh..x lari awek di kejar..
bawak ipad 2 sbg hantaran n wet secukupnye

Anum said...

insyaallah satu masa akan tiba

syrupmasin said...

cik aisha : haha..betol2.. kalu jodoh kawin awal ta pe kan :)

najihah sahami : jadi lelaki kene la keje kuat sikit :)

mia : haha..thanx..

khairu; akmal azman : haha..pelan2 kayuh kan..

anum : insyaAllah :)

akmaL said...

betul tu..kalau takde harta camne nak tanggung anak bini?

alif haris said...

waah anak yg soleh kau ni eh :)
gud2 ..

btw betul ckp kau , kawen tolak tepi dulu selagi tak dpt berbakti dgn ibu bapa sndiri ..

Fahmi Mustakim said...

Sokong pandangan ko..kalau lelaki,kewangan pn tak mntap lgi,rumah pun masih tinggal ngan mak ayah,takleh nak berangan nk kawin jaga anak dara orang lg.. Kalau perempuan,xpe la,kne risau awal2,hehe

Anne Nurain said...

kazen2 rmai da yg kawen..
then terpikir, aku bila lg?? hahaha..
tp bla pkir2 balik, i'm not ready yet.. kawen ni bkn senang, lain dugaan nya ngan time bercinta..

aQimie Ceplos said...

hahaha .. naseb baik aku blm terdiri drpd golongan yg wajib berkawen. hehe.
harta sumer blm ade lagi. hehe

syrupmasin said...

akmal : haaa..tao ta pe..nk duduk jepun lagi kan :D

alif : soleh?? haha..ta lah..angan2 mesti ade..berbakti dekat ibu bape tuh penting doe :)

pami : haha..ececece :D

anne : betol bnyak dugaan..kene kuat :)

aqimie : ehh ye ke belom wajib kawin nih?? :D

lilypelangi said...

kawen awl nie bagus senanya . .

tapi lau lom smpai jodoh nak buat cmner kan ? hee

YOUsoF said...

Aku risau tak sangat la cuma agak jeles je hahah..

Kalau pompuan mesti risau kot lebih² lagi tengok kawan dah nikah dengan lelaki berumur 44 tahun ( setahun muda dari umur yang ko cakap)...

cheqhaizan said...

haii jln2 kat cnie n follow..Jodoh Allah swt dah tentukan cuma lambat atau cpt jer :)

saiazuan said...

jodoh akn tiba :D


check out my new header, on #Transformers mood~
http://eleventx.blogspot.com/2011/06/atwr-comic-transformers-dan-blog.html :D

cucu umie said...

kalo member ayie kbnykan bkal mendirikan rumahtangga gak..haha awl lagikan..betol sempt nak tgok parent rase wet kerja anak2 mereka.. ayie nak bhgikan family dulu incya-Allah

muhamad hanif said...

kau dah wajib kawen oowww..

lallalallalaaa ;)

Andrik McVean said...

look like gamar2 tu..they are still very young

syrupmasin said...

lilypelangi : ermm..betol..duet ta cukop pon masalh jugak :)

YOUsoF : haha..ade ke macam tuh doe..err..kau bile lagi nak kawen?? sian awek kau doe..

cheqhaizan : thanxx..betol..cepat dgn lmbt je :)

saiazuan : haha..betol2..jodoh ta kemane :D

ayie : insyaAllah :)

shafmechy said...

ko jgn kawen awal syrup..ko tu abg, byk tnggungjawab..haha

ArulchelseA said...

ada duit kwen..tk de duit..duk diam2 kih kih kih

syrupmasin said...

Andrik McVean : ermm..betol2 :)

shafmechy : haha..tao2..baek tuan :D

ArulchelseA : betol2..ta kan kawen pon nk mintak duet mak kan :D

AnneRaini said...

Yang lelaki memang digalakkan kumpul aset sblm kawen. Biar bini cuci kaki... Yang pompuan no hal punya.. Tapi kalo dah gatal kawen jek.. Kang jadi ... pulak

Cik Tetra said...

betul2...stju...biar berbakti ngn mak abah dulu..biar dorg merasa duit hasil kerja kita...and klu ade niat nk htr mak abah g mekah..alhamdulillah...lg bagus..

*psst: encik syrupmasin bile nak kawen ni?? hehe

Diary oF Mine said...

risau x kawen lg bila umo da 30... haa tu mmg risau sgt da tu.. hehehe

ekin alias said...

ekin mula wisau x kawen lg ni haha

Scya Lollita said...

aku pompuan so ak akn jd cm dia , rsauuuuu dowh kalo xde org msuk minang nanti .

Jer ... said...

Men life start at 40 :)

YOUsoF said...

hahha.. aku sebenarnya tak suka panggil dia awek Sin. Camtu jugak dia. Kalau boleh kitorang nak cinta lepas nikah.. chewah.. tiba² aku serius.. ;D

Norhisham Nordin said...

mak bapak aku dah takde dah... so, aku kena berbakti kat adik2 dulu... biar diorang belajar pandai2... alaa bro, kalo lelaki umur 21 tak patut risau...

Marcella said...

sekarang dah macam dolu-dolu..kawen awal..

betul tu..berbakti dulu..=)

cik ciput said...

risau la..umur dah 25..hahahahaha

diana said...

21 dah risau??
akak dulu umur 21 la paling tak mau kawen..heheh..
umur 25 baru kawen..

chemay said...

chemay rasa 21 tuh muda lagi if dah risau pasal nak kahwin.
chemay target umur 27 baru kahwen kot
-.-

Liyana Zahim said...

Da naek pelamin ke naik pemaen? Hahahaha.. Len mcm bunyi tu.. =D

syrupmasin said...

AnneRaini : haha..betol2..kang jadi laen pulak kan :D

Cik Tetra : haha..err kawen..tunggu stabil kewangan dulu la waeda :)

Diary oF Mine : haha..pompuan la..laki ta pe..40 pon laku lagi :D

ekin alias : haha..lek ahh..ade jodoh ta kemane :)

Scya Lollita : lekk ahhh..ade jodoh ta lari kan :D

Jer : hahaha..aku suke point kau :D

YOUsoF : perhhh..bagus2..ade ciri2 suami dah kau :D

Norhisham Nordin : haha..betol2..berbakti dekat adek2 dulu kan..baguuss..alaa 21 tahun ta risau lagi..perempuan tu lah..haha

Marcella : haha..berbakti itu penting :D

cik ciput : haha..lek ahh..mude lg tuh :D

akak diana : haha..dengar tuh pengalaman orang dah kawen :)

chemay : haha..oke lah tuhh..ta awal sgt..ta lmbt kan chemay :)

liyana zahim : errrr..naek pelamin lah :D

Addin said...

zaman sekarang tak boleh kahwen lambat lambat :p

if ada jodoh, nak buat macam mana kan . ngee

niena shopping2u said...

uhuk.. kawin merupakan perkataan yg leh menimbulkan kerisauan..