Followers

Friday, May 27, 2011

beranak nak ramai..

anak tuh rezeki dari tuhan :)

duduk bersembang dengan dopah tersayang memang membawe seribu satu makne..macam-macam cerite terkeluar..ye lah orang tue..pengalaman banyak sambil tonyoh-tonyoh sireh..dopah ade cakap setengah-setengah orang tuh buat anak pandai..kalu bole nak bagi anak penuh satu rumah..tapi bile nak sekolah kan anak-anak yang menimbun tuh ta mampu..

tapi memang betol pon..perghh ade sesetengah tuh anak-anak ta nak banyak pulak..penuh 1isi umah..buat anak sampai ta ingat dunie..bagi aku bile nak buat anak tuh berpade-pade lah..tengok la dulu status kehidupan..kalu mampu ta pe..nih yang ta mampu tuh..nanti bile anak-anak dah besar sampai ta sekolah..ape budak-budak tuh nak jadi bile dah besar kalu ta sekolah..bak kate dopah dah besar jadi kutu berahak..

peringatan nih pon untuk aku jugak..bile dah kawen nak buat anak tuh beringat lah..mampu ke ta nak jage anak ramai-ramai..ermm 1 yang aku pelik..asal orang yang susah-susah selalu anak banyak..bertong-tong anaknye..bile sampai orang senang..anaknye sikit-sikit je..pelik betol..ermm oke bubye :)

39 comments:

cik sakdi said...

selalunye orang susah ni diorang x wat family planning or xmampu nak ambil langkah pencegahan kot. orang senang ni plak kadang2 duit bergendang2 pon diorang rase xcukup2 sbb kalu anak ramai kan belanje banyak.

haha ada gaya dopah kau borak2 x? kehkeh

syrupmasin said...

cik sakdi : haah kan..betol jugak..tp sumoah sian kot..anak2 smpai ta sekolah..ermm macam dopah aku?? haha..kalu kau makan sireh sme lah kot :D

miss.Addin said...

tu la kan . org dulu & org yang susah kebiasaanya memang ramai anak. mungkin org susah rezeki dia pada anak, anak tu kan rezeki. org yang senang ni myb faktor pemakanan kot. HAHA mungkin la .

tu semua kuasa Allah kan :)

muhamad hanif said...

buat anak memang sedap,

time nak membela tu ERrr..payah nak cakap..

HAHAHAH !

adwafarahin said...

lama dah x dengar perkataan kutu berahak tuh..ahhahaa

berpada2 la buat anak..klu smpai anak x sekolah kejadahnye pulok dok?

syrupmasin said...

miss.Addin : mungkin jugak kann..rezeki dyorg dekat situ..tp kene pandai la,,kesian anak2 kalu ta sekolah..

muhamad hanif : haha..mmg sedap la kan..nk bele setengh mati kot :D

adwafarahin : haha..penah dgr eh kutu berahak..haha..ermm kene pikir la kan anak-anak..utk mase depan dyorg jugak..

Cik Tetra said...

betul2...orang susah banyak anak sb diorang xwt family planning...kalau org kaye..mesti ade kerjaya then dia mesti buat family planning..kebanyakan mcm tu la..

kesian tgk budak2 yg x pergi sekolah...

syrupmasin said...

Cik Tetra : ermm tu salah satu faktor jugak..kesian anak-anak la :)

amna said...

pada saya, semua tu rezeki masing-masing. Allah maha adil. anak adalah anugerah & mereka juga ujian buat diri kita. amanah tu amanah.. ;')

p/s : pnsyrh saye ckp, orang kaya (pintar sikit..) banyak guna hormon utk berfikir (masalah korupsi, jaga harta etc) manakala org mis.. (pintar juge..) hormon lebih banyak sbb x guna utk berfikir mslh2 beso.

syrupmasin said...

amna : ermm..betul2..anak tuh anugerah..wahh idea pensyarah awak ade benar nye jugak :)

diana said...

kualiti lebih baik dari kuantiti..ye dak??
anak sikit tapi berkualiti..
tu yang sepatutnya,..
kalau ramai tapi semua nye kuang ajor
tak guna jugak...

syrupmasin said...

diana : haaa..betol2..anak sikit tp kualiti oke tape ..huhu..haah..dopah tuh opah :)

aQimie Ceplos said...

haha.. btul jgk kan, nk buat ank tu igt2 la. anak ramai tp kalau terbiar x guna jgk hehehe ..

alif haris said...

haha .. tawu nak best jew .. konklusinya pk dulu sblom buat anak

syrupmasin said...

aQimie Ceplos : kesian anak-anak jd mgse :)

alif haris : haha..pikir dulu sebelom terlmbt :D

Fathiah Hamim said...

dulu-dulu orang ramai anak, sebab anak tuh la penghibur diorang. yang ibu nya pulak tak keje, maka boleh la menjaga.

now, semua pun keje, anak pun ada yang neglected. hmmm.

RedVixen said...

anak ramai seronok... asalkan kena pada tempatnya... hohoho

Shamsuddin Amin said...

btul2...
klo x mampu tu bek jgn...
ramai tapi x terjaga pun wat pe...?
huhu

syrupmasin said...

Fathiah Hamim : ermmbetol2..dulu2 mane ade tv kan..anak2 la penghibur..

RedVixen : haha..kene pade tmpt?? ermm contoh??

Shamsuddin Amin : beranak sikit2 sudah kan :D

Syuxer said...

orang susah selalu jaga makan..coz itu alat kelamin dorang subur..lagipun dorang banyak bergerak, kiranya kurang ada penyakit

orang senang(berada) makan men belasah je..coz itu kurang kesuburan..

soal dapat anak banyak ke tak..serah pada Ilahi..kalau DIA nak bagi,terima je..

kadang2 merancang pun,terbenih gak dalam ovum bini..heheh..itu yang pelik..ni mesti kes x sempat tarik or kondom cap china kot hehe(sori terlalu open minded)

syrupmasin said...

Syuxer : haha..aku suke kau ounye jawapan..aku pon open minded..ta kesah ahh :D

Mohd Ridhuan said...

tp kekadang kan...
beranak ramai bnyk kelebihan...
hehehhe

Liyana Zahim said...

Silelah jd prancang kluarga.. Ahaks.. Sy nak 4 0rg je.. 4 tu kmbar.. Bley? Hahahahaah~

cucu umie said...

like3x.. nenk ayie pon suka makan sireh..ish, lari tajuk jap..kuikui btw, zaman sekrng nie kna ah plan awl2 nk bpe orang naak sebb barng keperluan sudah meningkt..plan itu pntg untuk mase depan

rj Etika said...

maybe sebab orang susah keje tak byk sangat. orang kaya ni bz dengan bisnes, persatuan mak datin datok pe sume. hahaha.

syrupmasin said...

Mohd Ridhuan : ermm betol jugak..kene pandai didik la anak-anak :)

liyana : haha..fuyooo..8 la kan kire nye :D

cucu umie : haha..mari makan sireh..betol plan tu penting..

rj etika : haha..persatuan tuh buat dyorg sebok an :)

harrazdani said...

"lihatlah bagaimana allah membahagi-bahagi nikmatnya" - hamka.

Nurul Iman Rosman said...

so, fikir2 kan dulu sebelum nak buat anak tu. haha :D

syrupmasin said...

harrazdani : ermm betol2 :)

Nurul Iman Rosman : haha..rancang dulu kan :D

Afiq Din said...

aku terase nk ramai anak la...
tpi kne cari keje leklok dlu

syrupmasin said...

Afiq Din : haha..betol2..kerje kene cari yg elok dulu..baru bole buat anak bnyak2 :D

teha said...

plan betol2.. jangan nak rmai2 then xbole nak jage.. cian kt ank dieorg nnti.. hee ~~

syrupmasin said...

teha : haha..tao ta pe..sian..anak2 yg jadi mangse ;)

Tauke Budu said...

tak tahu nak komen apa..speechless

syrupmasin said...

Tauke Budu : haha :D

Papa Mifz said...

merancang terbaik...utk masa depan anak2 gak....nanti zaman dorang nak masuk U ntah berapa ntah yuran nye...kualiti masa depan mereka lebih penting drpd kuantiti...:)

chemay said...

tak best la anak ramai.
kang susah nak bawak shopping.
heee
:)

ABU said...

aku dua orng je adik beradik..hahaha

syrupmasin said...

Papa Mifz : haha..masuk u nnt lagi bnyak pakai duet kan..huhu

chemay : haha..nnt habis duet gaji kalu bawak anak ramai2..sorg 2 cukup la kan :D

abu : ohh ye ke..aku 3 :D