Followers

Thursday, September 8, 2011

RM 30 sebulan

di rompak dari kosmo..

ohh nih bukan MLM mahupon log in facebook menjana pendapatan..RM30 sebulan tu boleh membiayai sebulan makanan budak 5 tahun dekat somalia..

bapak ta nak sedeh pulak bace..budak-budak  dekat malaysia nih sebulan mao dekat ratus dan mungkin jugak ribu duet belanje..tampaq sat g..itu pon maseh ta reti bersyukur..

ewah-ewah..pandai cakap orang..aku pon lebih kurang..kekadang tu kalau nafsu makan yang sedikit kemonyetan datang RM30 tu bole makan untuk hanye beberape jam..gile kan??

rase nak lempang laju-laju je pade yg suke mebazir..ecece..jadi bersyukur la..jgn mengeluh dan berdiri mengadap tingkap sambil pandang keluar kalau duet poket bulan nih dipotong..err apakah??

jangan membazir..tampaq sat g kalau membazir..selamat raye ke 10..err ke 10 la kan?? oke bubye :)

41 comments:

Cik Tetra said...

membazir amalan syaitan.. :D
makan ketika lapar..berhenti sebelum kenyang..ingat petua ni..hikhik.. :p

Afikah Aziz said...

tampaq tuan blog sbb suke membazir gk,rm30 dlm masa bbpe jam haha =p

azwa amani said...

syukur alhamdullilah..

budakijaupendek said...

wah..
adik saya seratus kot sebulan.
bru duduk asrama,
belum stdy lagi tuuu.. hoho

ILA HonEyBuNNy said...

rm 30 untuk sehari ja...

dah la makan banyak neh...nanti nak cuba jimat la seminggu untuk seratus makan..tu pun kalau boleh..heheh

Bella Bell said...

kadang2 RM30 tu pun belum cukup untuk sehari.. bersyukurlah dengan nikmat yang kita ada.. kalau kita rasa kita susah, masih ada orang yang lagi susah.. kan? :)



errr.. selamat hari raya.. :D

Saiazuan said...

mak ai..so satu hari rm1 ringgit je leh makan.. 3rd world..

Zul Fattah said...

gile r 30 ringgit sbulan? aku duk rumah ni.. 5 ringgit je..
tapi time duk di U.. kantoi..

Dialog™ said...

wahahah,

kalau bawak 30rm g kepsi sekali hadap je weh,

muhamad hanif said...

aku 30rm tu boleh ckup sebulan tau.

tapi masa drjah 3 lah.

anamizu said...

aah betol3..
budak zmn skg ni mmg..
bagi duit raye singgit pun dimoncongnye bibir...
mmg nak kene sekeh lelaju~

Rtp Farra Arisha said...

semua orang pernah melakukan pembaziran kan? so, start from now on, kita perlulah mengambil iktibar atas apa yg tlah berlaku :))

meaw said...

beli mekdi 20 hengget ke atas dapat free satu fries,ahaks!

Izzaty Ishak said...

Oh kena rajin puasa sunat la kan. Jimat :D

Fara E's said...

rm30 tuh merujuk apa ? =='

Ct Aja said...

wah pertama kali tgk gmbar related dgn en3...kikikiki... betui2, ingatla org yg memerlukan..

Anum said...

selamat hari raya ke 10

cik sakdi said...

sedih dowh dengar. rm30 utk sebulan.. aku seminggu je dah seratus. habis duit je tepon bapak. sedih dowh dengar. :(

amna said...

dah raya ke-10! wah, cepatnya masa berlalu...
mai bak duit saya den!

Edy Ramanov said...

singgah balik ke sini sambil baca entri. hehehe

aimi said...

berjimat lh ye pas nie.. lau nk blnje lbh2..ingt bdk2 kt somalia :)

Hanif Borhan said...

jgnlah asyik tampaq je...sakit pipi kena lempang ni...adoiii...

Luqeem™ said...

aku tak terjebak dgn duit2 ni..tak tau puncanya dari mana..huhu

Tukang Karut said...

aku tak boleh tegok la gambar sana... kesian gila...

abah khalisha said...

Kat Malaysia makanan berlebihan sampai terbuang..cian diaorg

suha said...

tulahhh. banyak bersyukur. kita dekat sini dapat merasa macam macam nikmat dan tidak kelaparan seperti mereka

aiman fanboy k-pop said...

...^^....

terharu plak.....hanya doa yg mampu dihulurkan..^^

echaRierie said...

huhu..cian nasib dorg kan ? pray for them..

btw, membazir xleh nk kwl la..haha..

Amirul Aqiim said...

aku pun..
RM30 habis dlm msa bbrpa jam je~
betapa membazirnya diri ini..
sobs~
T_T

rara pinkmafia said...

30rm?huh mmg hebat,malaysia?300 pun xcukup.

::budak:: said...

tampaq je org yg tak reti nk bersyukur tu :)

ZWAN SABRI said...

Omg.. kesian seyh kat depa.. aku RM30 tu, sehari jer boleh abeh.. tu pown x cukop rasanya.. HUHU


MySuaraBlog: Syabas Malaysia!

diana said...

saleh!hang nak kena tampaq sangt ka??
bak mai pipi!

kjaharun said...

aku kan.. bile adek aku umur 8 tahun tu mengade-ngade, nk itu ini.. aku tunjuk je die gmbar budak-budak kelaparan kt somalia tu.. biar sedar kejap...

Peah Ros said...

kesian orang susah T__T

delarocha said...

derma skit duit raya yg ko dapat tu kat somalia

Green Apple said...

Salam lebaran syrupmasin..
bersyukur kita dalam kemewahan tidak dalam kelaparan..

cha zainol said...

dan terkadang aku makan satu meal sampai rm30 sedang ada yang tak jamah pon makanan dua tiga hari. ya rab =='

Anif Abdullah| AA said...

wartawan yang prihatin .hehe

duit kene save skunk nih, kalau taknak save baik bagi kat mereka yg memerlukan jep..

alif haris said...

perghh 30 sebulan .. mkn ape je cmtu ..kesiannya

schaze zainn said...

dulu pi skolah belanja singgit jek..haha